maandag, oktober 14

Mirbessa

Over Mirbessa
Stichting Dierenhulp Mirbessa zet zich in voor kansloze dieren, voornamelijk honden en katten. Wij doen dit in nauwe samenwerking met de organisatie Bianca. Bianca is een particuliere dierenbeschermingsvereniging in Sesimbra, Portugal en heeft als doel het opvangen en helpen van zwerfdieren, voornamelijk honden en katten.

De Organisatie Bianca

Op 17 juli 2002 begon de organisatie Bianca met het opvangen van een paar dieren aan huis en op straat met parasolletjes aan de kant van de weg, om dieren te helpen waar het nodig was. Door de tijd kwamen er steeds meer dieren bij, waardoor uitbreiding noodzakelijk was. In 2006 hebben ze van de gemeente een terrein gekregen voor de opvang van hulpbehoevende dieren.

Bianca neemt zwerfdieren op die door mensen worden gesignaleerd (honden of katten die zijn aangereden, of huidproblemen, honger, tumoren of andere aandoeningen hebben) en op straat leven en niet worden geholpen, alsook nesten van in-het-wild geboren dieren. De meest voorkomende trieste manier waarop de organisatie de dieren vindt, is langs de kant van de weg als ze zijn aangereden, of vastgeknoopt aan het hek van het terrein. Dit zijn meestal oude of zieke dieren, dus op deze manier lossen de eigenaars hun ‘probleem’ op.
In de meeste gemeenten van Portugal worden de dieren nodeloos geruimd wanneer ze te lang in het gemeenteasiel zitten. Bianca probeert ook regelmatig honden vanuit het gemeenteasiel op te nemen om deze dieren ook zo een kans te bieden.
Bianca neemt inmiddels maandelijks tussen de 25 en 40 dieren op.

Deze dieren:

  • worden verzorgd
  • worden gechipt
  • krijgen, indien nodig, behandeling bij ziekte
  • gaan, indien mogelijk, in het traject voor nieuw onderdak, o.a. via Mirbessa

De Stad Sesimbra

Sesimbra is een grote gemeente ten zuiden van Lissabon, de hoofdstad van Portugal. Het beslaat een oppervlakte van 200 km2 en heeft ongeveer 38.000 inwoners. Sesimbra is een geliefde plaats, waar elk jaar duizenden toeristen hun vakantie doorbrengen.
Er is een prachtige baai, de inwoners zijn aardig en gastvrij en verder biedt Sesimbra veel zon, strand en goede vis. Het grondgebied van Sesimbra is onderverdeeld in de deelgemeenten Sesimbra, Castelo en Quinta do Conde.
Lagoa de Albufeira (welke tot de deelgemeente Castelo behoort) en Quinta do Conde zijn probleemgebieden voor dieren. Met name hier zie je veel zwerfdieren. Deze dieren worden uit huis of uit de auto gezet en aan hun lot overgelaten. Veel mensen beschouwen dieren als een object of als speelgoed. Ze worden op straat gezet zodra ze te groot worden, ziek worden, te veel blaffen of wanneer er familieproblemen zijn zoals scheiding of verhuizing.
Als je in de regio verblijft zie je ook regelmatig honden en katten buiten lopen, soms op gevaarlijk plekken, bv langs de wegen of op rotondes.

Wij Kunnen Dit Werk Niet Alleen

Zonder uw hulp kunnen zowel stichting Mirbessa als de organisatie Bianca hun goede werk niet verrichten.
Een groot probleem is het vinden van goede adoptiefamilies voor de honden en het betalen van medicijnen en dierenartsen. Hoewel er continu hulp is van een aantal dierenartsen die korting geven en uitstel van betaling accepteren, is financiële steun hard nodig!

Wat Wordt Er Met Uw Donaties Gedaan?

Veel dieren zijn er slecht aan toe. Bianca treft dieren die met gebroken botten en verwondingen door bijvoorbeeld een aanrijding. Maar ook uitgedroogde pups, in vuilcontainers achtergelaten. Of dieren die fysiek zijn mishandeld, bang door al het leed wat hen is aangedaan.

Sommigen van deze dieren zijn niet meer adopteerbaar; deze blijven bij vereniging Bianca op het terrein en men probeert hun verdere leven zo aangenaam mogelijk te maken. Uw hulp is ook hierbij onmisbaar.

Van uw bijdragen bekostigt de organisatie onder andere:
Dierenartsen
Medicatie
Onderhoud van de dierenopvang

Wat Doet Mirbessa Voor Bianca?

Gemiddeld verblijven er 300 honden op het terrein en een aantal katten voor tijdelijke opvang. Daarnaast zijn er een aantal families in de omgeving die ook helpen opvangen. Het aantal geadopteerde dieren per maand is echter lager dan het aantal dieren dat op het terrein wordt opgevangen per maand. Het aantal dieren blijft dus groeien.

Organisatie Bianca heeft hulp hard nodig en dat is dan ook de reden waarom Stichting Dierenhulp Mirbessa helpt en bemiddelt bij het adopteren van deze dieren.
Alle dieren die voor adoptie worden aangeboden zijn gevaccineerd, ontwormd en hebben een chip. Volwassen honden worden gesteriliseerd of gecastreerd. Stichting Dierenhulp Mirbessa is zeer zorgvuldig met haar adopties.

We willen er zeker van zijn dat het dier in goede handen terecht komt, goede leefomstandigheden heeft en goed verzorgd wordt.

Stichting Dierenhulp Mirbessa onderscheidt zich van andere stichtingen, omdat de hond/kat uw eigendom wordt. Daarom is het van groot belang dat u, de hond op uw naam registreert bij de Nederlandse Databank van Gezelschapsdieren.