maandag, juni 17

Het Project

Over de stad Sesimbra
Sesimbra is een grote gemeente ten zuiden van Lissabon, de hoofdstad van Portugal. Het beslaat een oppervlakte van 200 km2 en heeft ongeveer 38.000 inwoners. Sesimbra is een geliefde plaats, waar elk jaar duizenden toeristen hun vakantie doorbrengen. Er is een prachtige baai, de inwoners zijn aardig en gastvrij en verder biedt Sesimbra veel zon, strand en goede vis. Het grondgebied van Sesimbra is onderverdeeld in de deelgemeenten Sesimbra, Castelo en Quinta do Conde. Lagoa de Albufeira (welke tot de deelgemeente Castelo behoort) en Quinta do Conde zijn probleemgebieden voor dieren. Dieren worden hier uit huis of uit de auto gezet en aan hun lot overgelaten en zo zijn er hier dus veel zwerfdieren. Veel mensen beschouwen dieren als een object of als speelgoed en ze worden op straat gezet zodra ze te groot worden, ziek worden, te veel blaffen of wanneer er familieproblemen zijn zoals scheiding of verhuizing.

De organisatie BIANCA
De organisatie BIANCA is een particuliere dierenbeschermingvereniging in Sesimbra, Portugal. BIANCA is op 17 juli 2002 opgericht en heeft als doel het opvangen en helpen van zwerfdieren, voornamelijk honden en katten. BIANCA is in in 2002 met een paar dieren begonnen, sindsdien zijn er veel dieren  bijgekomen, maar pas in 2006 heeft de vereniging  een opvang gekregen voor deze dieren. BIANCA neemt inmiddels maandelijks tussen de 25 en 40 dieren op.De organisatie, die bestaat uit vrijwilligers, heeft van de gemeente een stuk grond ter beschikking gekregen om daar de zwerfdieren  uit de regio Sesimbra onder te brengen. In de meeste gemeenten van Portugal worden de dieren nodeloos geruimd wanneer ze te lang in het gemeenteasiel zitten. BIANCA neemt zwerfdieren op die door mensen worden gesignaleerd, alsook nesten van in het wild geboren dieren. De meest voorkomende trieste manier waarop BIANCA de dieren vindt, is vastgeknoopt aan het hek van het terrein. Dit zijn meestal oude of zieke dieren, dus op deze manier lossen de eigenaars zo hun ‘probleem’ op. Al deze dieren worden verzorgd, de zieke dieren worden behandeld, allemaal krijgen ze een chip en BIANCA probeert, o.a. via Mirbessa, een nieuw onderkomen voor ze te vinden.

Opvang

BIANCA neemt maandelijks tussen de 25 en 30 dieren op. Behalve via de gemeente nemen ze zwerfdieren op die door individuele mensen worden gesignaleerd, als ook nesten van in het wild geboren dieren. De meest trieste manier waarop ze dieren krijgen is via mensen die hun huisdier ‘s nachts aan het hek van ons asiel vastbinden. Dit zijn meestal oude of zieke dieren, dus op deze manier lossen de eigenaars zo hun ‘probleem’ op. Al deze  dieren worden verzorgd, de zieke dieren worden behandeld, allemaal krijgen ze een chip en we proberen een nieuw onderkomen voor hen te vinden.

Kosten
Veel dieren  zijn er slecht aan toe: nadat ze aangereden zijn met gebroken botten en verwondingen, pups die uitgedroogd gevonden zijn in vuilcontainers, dieren die fysiek mishandeld zijn of hele bange dieren door al het leed wat hen is aangedaan. Sommigen zijn niet meer adopteerbaar; deze blijven bij vereniging Bianca op het terrein en men probeert hun verdere leven zo aangenaam mogelijk te maken. Voor de hulp aan deze dieren vragen wij financiële steun. Een groot probleem is het vinden van goede adoptiefamilies voor de honden en het betalen van medicijnen en dierenartsen. Hoewel er continue hulp is van een aantal dierenartsen die korting geven en uitstel van betaling accepteren, is financiele steun hard nodig!

Adopteren
Gemiddeld verblijven er 250 honden op het terrein en een aantal katten bij families voor tijdelijke opvang. Het aantal geadopteerde dieren per maand is lager dan het aantal dieren dat op het terrein wordt opgevangen per maand. Dit heeft tot gevolg dat het aantal dieren in het asiel groeit. Hulp is dus hard nodig en dat is dan ook de reden waarom Stichting Dierenhulp Mirbessa  helpt en bemiddelt bij het adopteren van deze dieren. Alle dieren die we voor adoptie aanbieden zijn gevaccineerd, ontwormd en hebben een chip. Volwassen honden worden gesteriliseerd of gecastreerd. Stichting Dierenhulp Mirbessa is zeer zorgvuldig met haar adopties. We willen er zeker van zijn dat het dier in goede handen terecht komt, goede leefomstandigheden heeft en goed verzorgd wordt. Eigendom; Stichting Dierenhulp Mirbessa onderscheidt zich van andere stichtingen. Omdat de hond uw eigendom wordt, is het wel van groot belang dat u, doordat de door u geadopteerde hond ook uw eigendom wordt, de hond op uw naam registreert bij de Nederlandse Databank van Gezelschapsdieren.

 

De Portugese site van vereniging Bianca in Sesimbra.

Update 16 Mei 2010
Er zijn 3 units op het terrein geplaatst. In 1 ervan komt een tafel en stoelen te staan, zodat de mensen die werken op het terrein binnen kunnen zitten om te eten.De 2e word gebruikt om alle medicatie in op te bergen.En de 3e daar komt een simpele onderzoekstafel in te staan, zodat er eventueel eerst hulp verleend kan worden aan een hond.En er komt een weegschaal om de honden te kunnen wegen, wat belangrijk is voor de medicatie die ze eventueel nodig hebben.

Update 16-2-2011
Vereniging Bianca heeft een eigen nieuwsbrief waarin bijvoorbeeld staat welke honden er geadopteerd zijn, welke nieuwe honden er op het terrein zijn gekomen, welke evenementen er zijn en nog veel meer. Vind u het leuk om deze nieuwsbrief van Vereniging Bianca te ontvangen?Stuurt u dan een email naar sesimbra.bianca@gmail.com en vermeld in uw mail ‘mailinglist newsletter’.

Update Januari 2012
Regelmatig komen nieuwe honden op het terrein waarvan de vacht volkomen verwaarloosd is, of zijn er honden waarvan de huid/vacht regelmatigschoongemaakt moet worden met bv speciale shampoos. Speciaal voor deze verzorging wordt er op het opvangterrein hard gebouwd aan een aparte ruimte waar een bad in staat en genoeg ruimte om de honden te kunnenscheren/knippen. De fotoos laten de status van het project zien.